
Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi (EBSMYS) Nedir?
2017-2018 eğitim öğretim yılının başında 15 Eylül'de 8. sınıf öğrencilerinin liseye geçiş için girdiği TEOG sınavı kaldırıldı. Yerine öğrencilerin sınav stresini ortadan kaldırmak amacıyla? yeni bir sistem getirildi: Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi. Bu sistemde 8. sınıflarda öğrenim gören 1 milyon 190 bin (1.190.000) öğrenciden 1 milyon 80 bini (1.080.000) sınavsız adresine en yakın liseye yerleştirilecek, 110 bin (110.000) öğrenci de sınav ile yerleştirilecek. Yani artık TEOG sisteminde olduğu gibi sınava girmek zorunlu değil isteğe bağlı. Burada öğrencilerin önüne tercih etmek istedikleri okul türlerine göre 2 seçenek çıkıyor: Mahalli yerleşme ve sınavla yerleşme.
Mahalli Yerleşme
- 1 milyon 80 bin öğrenci sınava girmeden adresine en yakın 3 farklı lise türü (Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Meslek Lisesi) içeren 9 lise arasından 5 okulu tercih edecek.
- Mahalli yerleştirmede kayıt önceliği kriterleri;
- Tercih sırası
- Öğrencinin evine yakınlık
- Öğrencinin eğitim gördüğü ortaokula yakınlık
- Öğrenciler, yerleştikleri liseden ikamet ettiği eğitim bölgesinde bulunan liselere 10. sınıfın sonuna kadar nakil yaptırabilecek.
- Daha önce TEOG puanıyla liseye girmiş bir öğrenci adresine en yakın okula nakil yaptıramayacak
- Mahalli yerleşme ile ilgili detaylı bilgi için 3 Çemberli Sistem Nedir?
- Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, bazı Anadolu Lisesileri, Proje Temelli Liseleri ve Özel Okulları hedefleyen öğrenciler sınava girecek.
- Sınav iseteğe bağlı ve tüm öğrencilerin katılımına açık fakat 8. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin %10'u sınavla yerleştirilecek. Yaklaşık olarak 110 bin öğrenci.
- Sınavla girilebilecek bu 600 lise Nisan-Mayıs ayında açıklanacak.
- Sınav 2018'de 8. sınıf müfredatını içerecek.
- Özel Okullar bakanlığın yaptığı sınavı dikkate alabilecek ya da kendi sınavını yapabilecek
- Öğrenciler sınava kendi okullarında değil yakınlarındaki bir okulda girecekler. Köylerde ve özel okullarda sınav yapılmayacak.
- Öğrenciler hedeflediği okullar arasından 5 tercih yapacak.
- Eğer öğrenci bu okullardan herhangi birine giremezse mahalli yerleştirme için de ayrıca 5 tercih hakkı dolayısıyla toplamda 10 tercih hakkı olacak. Yani sınav puanı ile tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler adreslerine bağlı olarak yerleştirilecek.
- Sınava giren ve girmeyen tüm öğrencilerin yerleştirme sonuçları aynı anda açıklanacak.
- Sınavla öğrenci alan okullarda boş kalan kontenjanlar doğrultusunda sınav puanına göre nakil yapılabilecek.
TEOG yerine 2018'de ilk kez uygulanacak Sözel ve Sayısal iki bölümden/oturumdan oluşan sınavın adıdır ve açılımı Liseye Giriş Sınavı'dır. TEOG'dan farklı olarak sadece Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Lisesi, Proje Temelli Liseleri ve Özel Liseleri hedefleyen öğrenciler bu sınava girecekler.
LGS'de Kaç Soru Sorulacak? Sınav Süresi Ne Kadar?
Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden 20'şer soru, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (İngilizce) derslerinden ise 10'ar soru olmak üzere toplam çoktan seçmeli 90 soru sorulacak.
"Sözel Bölüm" ve "Sayısal Bölüm" olarak iki ayrı kitapçık ve iki ayrı optik cevap formu hazırlanacak. Sözel Bölüm (50 soru) için 75 dakika, kısa bir ara ve ardından Sayısal Bölüm (40 soru) için 60 dakika olmak üzere toplam 135 dakika süre verilecek. Bu da soru başına 1,5 dakika düşecek demektir.

LGS Örnek Soruları Yayımlandı
Sınavla öğrenci alan Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, bazı Anadolu Liselerine, Özel Liselere ve Proje Temelli Liselere yerleştirme sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı.
Örnek SAYISAL sorulara ulaşmak için tıklayınız.
Örnek SÖZEL sorulara ulaşmak için tıklayınız.
2018 LGS Ne Zaman? Hangi Tarihte? Saat Kaçta Yapılacak?
2 Haziran 2018 Cumartesi günü saat 10:00'da yapılacak.
LGS'ye kaç gün kaç saat kaldığını öğrenmek için Sınav Sayacı
Girmek isteyenler için 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11. sınıflar için gerçekleştirilecek İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı da (İOKBS) 3 Haziran 2018 Pazar günü saat 10:00'da yapılacak.
LGS Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?
Başvuru tarihleri hakkında henüz açıklama yapılmadı.
LGS başvuru tarihleri açıklandığında yazıya ekleme yapılacaktır.
Yeni içeriklerden haberdar olmak için ABONE OLUN.
LGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
Haziran ayı içerisinde
Tercihler Ne Zaman Yapılacak?
Sınava giren ve girmeyen tüm öğrenciler tercihlerini Haziran ayı içerisinde e-okul sistemi üzerinden gerçekleştirecek. Haziran ayından önce eğitim bölgeleri, e-okul üzerinden veli ve öğrencilerin bilgilerine sunulacak.
Yerleştirme ve Kayıt İşlemleri Ne Zaman Yapılacak?
Tüm yerleştirme işlemlerinin Temmuz ayında açıklanacağı biliniyor. Tercihlerin alınmasının ardından Temmuz ayı sonunda kayıt bilgileri ilan edilecek.
Belirsizlikler
- Eğitim bölgeleri ne zaman açıklanacak?
- 3 yanlış 1 doğruyu götürecek mi? (Her sorunun değeri aynı olursa götürecek deniyor)
- Her sorunun değeri aynı mı olacak?
- Kılavuz ne zaman çıkacak? (1 ay içinde deniyor)
- Okul başarı puanı yerleştirmeye etki edecek mi?
- Puanlama kaç puan üzerinden olacak? (Çok da önemli değil netler ve sıralamanız önemli)
Hiç yorum yok: