Slider

Tema resimleri kelvinjay tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

VİDEOLAR

ÖĞRENCİLER İÇİN

ÖĞRETMENLER İÇİN

FİLM ÖNERİSİ

UYGULAMALAR

VELİLER İÇİN

KARİKATÜRLER

Karikatür : Üç Vakte Kadar


Etkinlik Önerisi: İki Kare Farkı (Alan ile Gösterim)

  • Bir kenarı belli bir a uzunluğunda olan kare kesiyoruz. Daha sonra karenin herhangi bir köşesine a uzunluğundan küçük bir b uzunluğunda başka bir kare çizip kesiyoruz. 
  • Kestiğimiz küçük karenin büyük kare içinde oluşturduğu köşe ile büyük karenin en uzak köşesini çizip kesiyoruz.
  • Elimizde 3 farklı geometrik şekilde olmalı: Biri bir kenarı b uzunluğunda küçük kare, iki tanesi de eş dik yamuklar.
  • Şimdi işlemimizi açıklayabiliriz: Kenarı a olan bir kareden kenarı b olan bir kare çıkarılırsa bu matematiksel olarak a² - b² şeklinde gösterilir.
  • Kenarı b olan kareyi çıkardıktan sonra kalan iki eş dik yamuktan birinin diğer yüzünü çeviri iki yamuğun hipotesünü birbirine denk getirecek şekilde bir dikdörtgen oluşturalım.


  • Dikdörtgenin kenarlarını a ve b cinsinden yazalım: Kısa kenarını a - b , uzun kenarı ise a + b dir. Bu dikdörtgenin alanı en başta aradığımız iki karenin alanları farkına eşittir. Yani;
a² - b² = ( a - b ) . ( a + b )

Cebirsel İfadeler / Çarpanlara Ayırma Materyali: Cebir Karoları Yapımı


CEBİR KAROLARI NEDİR?

          Cebir karoları; işleyişinde hem cebir hem geometri yer alan, cebirsel ifadeleri ve işlemleri modellemek için kullanılan matematik materyalidir. Öğrencilerin, "Tam kare ifadeler", "iki kare farkı" gibi cebirsel ifadeleri ezberlemek yerine alan hesabıyla somutlaştırarak öğrenmelerine yardımcı olur.

Cebir karoları 3 farklı şekil içerir:
  1. Kenar uzunluğu x (alanı x^2) olan kare
  2. Kenar uzunluğu x ve 1 (alanı x) olan dikdörtgen
  3. Kenar uzunluğu 1 (alanı 1) olan kare

CEBİR KAROLARI TAKIMI YAPIMI

          Piyasada 100-200 lira arasında değişen fiyatlarla satılan cebir karoları takımınızı öğrencilerinizle birlikte kolaylıkla yapabilirsiniz. Gerekli malzemeler:
  • İster renkli ister standart renk mukavva
  • Cetvel
  • Falçata
  • CD kalemi
          Yukarda belirttiğim 3 farklı şekilden önce kenarları x birim olan büyük kareleri yaparak işe başlayalım. Çünkü artan kısımlardan küçük parçaları elde edebilirsiniz. x burda belli olmayan bir uzunluk olarak kullanılacak fakat bir standart oluşturması için x'i bir tam sayı seçerek x-x lik kareler oluşturalım. Ben x=10 seçtim. Sonrasında x-1 lik dikdörtgenleri ve 1-1 lik küçük kareleri cetvel yardımıyla çizelim ve falçatayla keselim. Son işlem ise bütün çıkan bu parçaların ön yüzüne alanlarını ve arka yüzüne ise bu alanların negatif hallerini yazmak.


CEBİR KAROLARIYLA ÇARPANLARA AYIRMA ÖRNEKLERİ

Tam Kare İfadeler
 
(x+1).(x+1)=x²+2x+1

(x+2).(x+2)=x²+4x+4
 
(2x-1).(2x-1)=4x²-4x+1

İki Kare Farkı
(x-1).(x+1)=x²-1

(x-2).(x+2)=x²-4
 
Diğer
 
(x+3).(2x+1)=2x²+7x+3

Ayrıca İKİ KARE FARKINI alanı farklı iki karenin alanları üzerinden bu şekilde de gösterip somuşlaştırabilir, ezberlemenin önüne geçmiş olursunuz.

TEOG Yerine Gelen Sistem: Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi (EBSMYS) ve Liseye Giriş Sınavı (LGS)


Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi (EBSMYS) Nedir?

2017-2018 eğitim öğretim yılının başında 15 Eylül'de 8. sınıf öğrencilerinin liseye geçiş için girdiği TEOG sınavı kaldırıldı. Yerine öğrencilerin sınav stresini ortadan kaldırmak amacıyla? yeni bir sistem getirildi: Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi. Bu sistemde 8. sınıflarda öğrenim gören 1 milyon 190 bin (1.190.000) öğrenciden 1 milyon 80 bini (1.080.000) sınavsız adresine en yakın liseye yerleştirilecek, 110 bin (110.000) öğrenci de sınav ile yerleştirilecek. Yani artık TEOG sisteminde olduğu gibi sınava girmek zorunlu değil isteğe bağlı. Burada öğrencilerin önüne tercih etmek istedikleri okul türlerine göre 2 seçenek çıkıyor: Mahalli yerleşme ve sınavla yerleşme.

Mahalli Yerleşme
  • 1 milyon 80 bin öğrenci sınava girmeden adresine en yakın 3 farklı lise türü (Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Meslek Lisesi) içeren 9 lise arasından 5 okulu tercih edecek.
  • Mahalli yerleştirmede kayıt önceliği kriterleri; 
  1. Tercih sırası 
  2. Öğrencinin evine yakınlık
  3. Öğrencinin eğitim gördüğü ortaokula yakınlık
  • Öğrenciler, yerleştikleri liseden ikamet ettiği eğitim bölgesinde bulunan liselere 10. sınıfın sonuna kadar nakil yaptırabilecek.
  • Daha önce TEOG puanıyla liseye girmiş bir öğrenci adresine en yakın okula nakil yaptıramayacak
  • Mahalli yerleşme ile ilgili detaylı bilgi için 3 Çemberli Sistem Nedir?
Sınavla Yerleşme
  • Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, bazı Anadolu Lisesileri, Proje Temelli Liseleri ve Özel Okulları hedefleyen öğrenciler sınava girecek.
  • Sınav iseteğe bağlı ve tüm öğrencilerin katılımına açık fakat 8. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin %10'u sınavla yerleştirilecek. Yaklaşık olarak 110 bin öğrenci.
  • Sınavla girilebilecek bu 600 lise Nisan-Mayıs ayında açıklanacak.
  • Sınav 2018'de 8. sınıf müfredatını içerecek.
  • Özel Okullar bakanlığın yaptığı sınavı dikkate alabilecek ya da kendi sınavını yapabilecek
  • Öğrenciler sınava kendi okullarında değil yakınlarındaki bir okulda girecekler. Köylerde ve özel okullarda sınav yapılmayacak.
  • Öğrenciler hedeflediği okullar arasından 5 tercih yapacak.
  • Eğer öğrenci bu okullardan herhangi birine giremezse mahalli yerleştirme için de ayrıca 5 tercih hakkı dolayısıyla toplamda 10 tercih hakkı olacak. Yani sınav puanı ile tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler adreslerine bağlı olarak yerleştirilecek.
  • Sınava giren ve girmeyen tüm öğrencilerin yerleştirme sonuçları aynı anda açıklanacak.
  • Sınavla öğrenci alan okullarda boş kalan kontenjanlar doğrultusunda sınav puanına göre nakil yapılabilecek.
LGS Nedir?

TEOG yerine 2018'de ilk kez uygulanacak Sözel ve Sayısal iki bölümden/oturumdan oluşan sınavın adıdır ve açılımı Liseye Giriş Sınavı'dır. TEOG'dan farklı olarak sadece Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Lisesi, Proje Temelli Liseleri ve Özel Liseleri hedefleyen öğrenciler bu sınava girecekler.

LGS'de Kaç Soru Sorulacak? Sınav Süresi Ne Kadar?

Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden 20'şer soru, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (İngilizce) derslerinden ise 10'ar soru olmak üzere toplam çoktan seçmeli 90 soru sorulacak.

"Sözel Bölüm" ve "Sayısal Bölüm" olarak iki ayrı kitapçık ve iki ayrı optik cevap formu hazırlanacak. Sözel Bölüm (50 soru) için 75 dakika, kısa bir ara ve ardından Sayısal Bölüm (40 soru) için 60 dakika olmak üzere toplam 135 dakika süre verilecek. Bu da soru başına 1,5 dakika düşecek demektir.


LGS Örnek Soruları Yayımlandı

Sınavla öğrenci alan Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, bazı Anadolu Liselerine, Özel Liselere ve Proje Temelli Liselere yerleştirme sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı.

Örnek SAYISAL sorulara ulaşmak için tıklayınız.

Örnek SÖZEL sorulara ulaşmak için tıklayınız.

2018 LGS Ne Zaman? Hangi Tarihte? Saat Kaçta Yapılacak?

2 Haziran 2018 Cumartesi günü saat 10:00'da yapılacak.

LGS'ye kaç gün kaç saat kaldığını öğrenmek için Sınav Sayacı

Girmek isteyenler için 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11. sınıflar için gerçekleştirilecek İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı da (İOKBS) 3 Haziran 2018 Pazar günü saat 10:00'da yapılacak.

LGS Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?

Başvuru tarihleri hakkında henüz açıklama yapılmadı.
LGS başvuru tarihleri açıklandığında yazıya ekleme yapılacaktır.
Yeni içeriklerden haberdar olmak için ABONE OLUN.

LGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Haziran ayı içerisinde

Tercihler Ne Zaman Yapılacak?

Sınava giren ve girmeyen tüm öğrenciler tercihlerini Haziran ayı içerisinde e-okul sistemi üzerinden gerçekleştirecek. Haziran ayından önce eğitim bölgeleri, e-okul üzerinden veli ve öğrencilerin bilgilerine sunulacak.

Yerleştirme ve Kayıt İşlemleri Ne Zaman Yapılacak?

Tüm yerleştirme işlemlerinin Temmuz ayında açıklanacağı biliniyor. Tercihlerin alınmasının ardından Temmuz ayı sonunda kayıt bilgileri ilan edilecek.

Belirsizlikler
  • Eğitim bölgeleri ne zaman açıklanacak?
  • 3 yanlış 1 doğruyu götürecek mi? (Her sorunun değeri aynı olursa götürecek deniyor)
  • Her sorunun değeri aynı mı olacak?
  • Kılavuz ne zaman çıkacak? (1 ay içinde deniyor)
  • Okul başarı puanı yerleştirmeye etki edecek mi?
  • Puanlama kaç puan üzerinden olacak? (Çok da önemli değil netler ve sıralamanız önemli)
Yeni açıklamalar geldiğinde düzenlemeler yapılacaktır. Güncellemelerden haberdar olmak için ABONE OLUN veya TWITTER'dan takip edin.

Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) ile İlgili Tüm Detaylar


YKS Nedir?

YGS-LYS'nin yerine 2018 yılında ilk kez uygulanacak 3 oturumdan oluşan sınavdır ve açılımı Yükseköğretim Kurumlar Sınavı'dır. Önceki yıllarda uygulanan YGS ve LYS'de toplam 6 oturum bulunmaktaydı. YKS'deki oturumlar arasında YGS ve LYS arasında olduğu gibi 3 ay süre olmayacak, tüm oturumlar bir hafta sonunda yapılacak. 
YKS'deki 3 oturum şöyle:
  • 1. Oturum: Temel Yeterlilik Testi (TYT) [YGS yerine gelen sınav]
  • 2. Oturum: Alan Yeterliliik Testi (AYT) [LYS yerine gelen sınav]
  • 3. Oturum: Yabancı Dil Testi [LYS-5 yerine gelen sınav]
Sınavda Kaç Soru Olacak? Sınav Süresi Ne Kadar?

TYT'de 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Sosyal Bilgiler ve 20 Fen Bilimleri sorusu olmak üzere toplam 120 soru sorulacak. 135 dakika süre verilecek.

Sosyal Bilimler testinde 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe, 5 Din Kültürü sorusu yer alacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alanlar için ekstra 5 Felsefe sorusu olacak.

Fen Bilimleri testinde 7 Fizik, 7 Kimya ve 6 Biyoloji sorusu yer alacak.

YGS'de her testte 40 soru olmak üzere toplam 160 soru soruluyordu.

AYT'de 40 Matematik, 40 Fen Bilimleri, 40 Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ve 40 Sosyal Bilimler-2 sorusu olmak üzere toplam 160 soru sorulacak. 180 dakika süre verilecek.

Yabancı Dil Testi'nde İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça dillerinden öğrencinin seçeceği dile göre 80 soru sorulacak. 120 dakika süre verilecek.

LYS'de LYS-1(Matematik) 80 soru 135 dakika, LYS-2(Fen Bilimleri) 90 soru 135 dakika, LYS-3(Edebiyet-Coğrafya) 80 soru 120 dakika, LYS-4(Sosyal Bilimler) 90 soru 135 dakika ve LYS-5(Yabancı Dil) 80 soru 120 dakikaydı.
 

YKS/TYT Örnek Soruları Yayımlandı
 2018 YKS Ne Zaman? Hangi Tarihte? Saat Kaçta Başlıyor?
  • TYT 23 Haziran 2018 Cumartesi Saat 10:15
  • AYT 24 Haziran 2018 Pazar Saat 10:15
  • Yabancı Dil Sınavı 24 Haziran 2018 Pazar Saat 15:45
YKS/TYT'ye kaç gün kaç saat kaldığını öğrenmek için Sınav Sayacı

15 Dakika Kuralı Kalktı (Sözde)

Binlerce öğrencinin sınavı kaçırmasına neden olan sınav başlamadan 15 dakika önce sınavın yapıldığı binanın kapılarının kapatılması kuralı kalktı. (Sözde) Sınav saatleri, ÖSYM'nin yayınladığı kılavuzda sabah 10:15 öğleden sonra 15:45 olarak belirlenmiş ve sabah oturumu için 10:00'dan sonra, öğleden sonra oturum için 15:30'dan sonra sınav binalarına giriş yapılamayacak. 


YKS Başvuru Tarihleri Ne Zaman?

Başvurular 1-21 Mart 2018 tarihleri arasında, geç başvuru ise 4 Nisan 2018 Çarşamba günü ekstra ücret dahilinde gerçekleştirilebilecek. YKS başvurusu yapmak için tıklayınız.

YKS Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Her bir oturum için 50 TL
Yalnızca TYT'ye girecekler 50 TL
TYT ve AYT'ye girecekler 100 TL
3 oturuma da girecekler (TYT+AYT+Yabancı Dil Sınavı)  maksimum 150 TL ödeyecekler.

Geçen sene YGS 60 TL LYS tek oturum 40 TL idi. YGS+2 LYS Oturumu 140 TL idi. Tüm oturumlara girenler maksimum 220 TL ödüyordu.

YKS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Sonuçlar 31 Temmuz 2018 Salı günü açıklanacak.

Öğretmenler için Matematiksel Araştırma Deneyimi Programı

Tarih: 2-8 Temmuz 2018 (Köye geliş 1 Temmuz, Köyden çıkış 8 Temmuz 2018)

Amaç: Eğitimin her alanında ana hedef, öğrencinin bilişsel seviyesinin hatırlama, anlama, analiz etme, değerlendirme ve yaratma seviyelerinden sonuncuya yani yaratma seviyesine çıkarılmasıdır. Bazı uluslararası programlarda sırf bu amaçla değerlendirmenin bir parçası olan araştırma projeleri yer alsa da çoğunlukla hatırlama seviyesine gelinmesi yeterli, kullanma seviyesine ulaşılması başarılı sayılıyor. Bunun dışında çok az sayıda öğrenci ulusal araştırma projesi yarışmalarına katılma şansı yakalıyor. Bu projeler incelendiğindeyse büyük çoğunluğununun amaçla uyuşmadığı, öğrencilerin iyi yönlendirilemediği görülüyor.

Bu durumun temel nedenlerinden biri öğrencilerine araştırma projelerinde danışmanlık yapması beklenen öğretmenlerin kendi eğitimleri süresince araştırma yapmayı öğrenmemeleri, eğitim ve fen fakültelerinin programlarının buna imkan sağlayacak biçimde planlanmamasıdır.

Bu program öğretmenlere ve öğretmen adaylarına matematiksel araştırma deneyimi kazandırmayı amaçlamaktadır.

Hedef kitle: Program matematik öğretmeni olarak çalışan veya matematik öğretmeni olmayı planlayan herkesin başvurusuna açıktır.

Ücret:
Çadır konaklaması: 700 TL
Tek kişilik özel oda konaklaması: 1295 TL
Çift kişilik ya da 1+1 özel oda konaklaması (kişi başı): 1015 TL
Ücrete, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahildir.
Hedef kitleye uyan örenciler için burs imkanı vardır.

Kontenjan: 40 kişi


Programın içeriğiyle ve başvurularla ilgili sorularınız için: Özer Öztürk (ozer.ozturk@msgsu.edu.tr)

Köy'le ilgili sorularınız için: Çiğdem Şahin (cigdemsahin@nesinvakfi.org)

Başvuru:
Öğretmen başvuru formu için tıklayın.
Öğrenci başvuru formu için tıklayın.

Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Eğer üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Kayıt: Başvuru sonucunuz başvurduğunuz tarihten itibaren 15 gün içerisinde e-posta yoluyla iletilecektir.Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Dersler:
Özgür Martin - Analiz: Matematik, fen ve mühendislik uygulamaları.
Hakan Güntürkün - Oyun teorisi: Matematik, beşeri bilimler ve iktisat uygulamaları.
Salih Durhan - Matematiksel veri analizi ve istatistiksel yöntemler.
Özer Öztürk - Matematiksel nesneler, yapılar, örüntüler ve kanıtlar.


Atölyeler:
Araştırma projelerinden beklentiler. Projeye hazırlık süreci. Öğrenci ve danışmanın rolleri.
Araştırma projesi türleri. Ulusal ve uluslararası matematik araştırma projelerinden iyi ve kötü örnekler.
Konu seçimi. Hipotez oluşturma ve test etme.
Matematiksel programlama ve araştırma projelerinde kullanımı.
Araştırma projesi nasıl yazılmalı?

İşleyiş:
Programa katılan öğretmenlerin bu bir haftalık program süresince eğitmenlerin yardımıyla birer araştırma projesi önerisi geliştirmeleri beklenecektir. Önerileri beğenilen öğretmenlere projelerinde yol gösterecek birer akademisyen danışman belirlenerek, öğretmenlerin danışmanlarıyla iletişim halinde birkaç ay projeleri üzerinde çalışamaları ve projelerini tamamlamaları istenecektir. Danışmanları tarafından başarılı bulunan projeler tarihi daha sonra duyurulacak bir toplantıda sunulacaktır.

Karikatür: Hareket Problemi