Slider

Tema resimleri kelvinjay tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

VİDEOLAR

ÖĞRENCİLER İÇİN

ÖĞRETMENLER İÇİN

FİLM ÖNERİSİ

UYGULAMALAR

VELİLER İÇİN

KARİKATÜRLER

2018 LGS de Çıkan Üslü Sayılar Sorusu ve Çözümü (Yarış pisti sorusu)


400 metrelik düz bir yarış pistine, başlangıç noktasına uzaklıkları metre cinsinden 2'nin pozitif tam sayı kuvvetleri olacak şekilde yerleştirilebilecek en fazla sayıda engel yerleştiriliyor. Bu pistte 8 atletin yarıştığı bir engelli koşusunda yarışmacılardan biri 20. metrede, bir diğeri 50. metrede yarışı bırakıyor.

Diğer yarışmacılar yarışı tamamladığına göre yarış bittiğinde atletlerin her birinin üzerinden atladığı engel sayılarının toplamı kaçtır?

A ) 57              B ) 63            C ) 64              D ) 72

ÇÖZÜM:



CEVAP: A) 57

Alim Sayılar


       Bir doğal sayıda kullanılan her rakam kendi sayı değeri kadar tekrar ediyorsa bu sayıya "alim sayı" denir.

Örneğin;
       1, 22, 333, 4444, 55555
       122, 212, 221, 44144, 322133 alim sayılardır.

Peki altı basamaklı alim sayılar nelerdir? Onları yazalım:
  • En basitinden 666666 (1 tane)
  • "6" içeren altı basamaklı başka alim sayı olmayacağına göre "5" içeren altı basamaklı en küçük alim sayı 155555 tir. Fakat "1" burda basamak değiştirip 6!/5!= 6 farklı sayı üretebilir. (6 tane)
  • "4" içeren altı basamaklı alim sayıların diğer iki basamağında mecburen "2" olmak zorundadır ve en küçükleri 224444 tür. Burada da aynı tekrarlı permüstesyon hesabı yaparsak 6!/(4!.2!)=15 farklı sayı üretilebilir. (15 tane)
  • Son olarak "3" içeren altı basamaklı alim sayıların diğer üç basamağında iki tane "2" bir tane "1" olması gerekir ve en küçüğü 122333 tür. Burada da aynı tekrarlı permüstesyon hesabı yaparsak 6!/(3!.2!)= (6.5.4)/2=60 farklı sayı üretilebilir. (60 tane)
Toplamda 60+15+6+1=82 tane 6 basamaklı alim sayı vardır.

2017 KPSS Genel Kültür Genel Yetenek Soruları arasında Matematik Sorusu olarak alim sayılarla ilgili yukardaki soru sorulmuştur. 

Dondurma Sorusunun Cevabı

       Sorunun doğru cevabında, bir külah 3, vanilyalı dondurma topu 2 ve çilekli dondurmanın topu ise 1 olarak hesaplanıyor. Fakat verilen 4 denklemden herhangi biri olmadan da bu cevaba ulaşabilirdik. Çünkü 3 bilinmeyenli bir denklemi çözmek için 3 denklem yeterlidir. Siz de soruyu çözerken son denklemde sağlamasını yaptığınızı fark etmişsinizdir.

Soru sayfasına ulaşmak için tıklayınız.

Günün Sorusu

       İnternette viral olan bulmacalarıyla ünlü Budapeşteli sanatçı Gergely Dudas, yetişinler için yeni bir dikkat sorusu yayınladı. Soruyu çözmeye çalışan kişiler, ilk bakışta çocuklar için yazılmış bir matematik kitabına aitmiş gibi görünün soruyu çözmek için umduklarından daha fazla zaman harcadıklarını belirtti.

İşte bir dondurmanın ne kadar ettiğini soran o soru :

Cevap sayfasına ulaşmak için tıklayınız.

Günün Sorusu

Renkli dondurmalar arasında gizlenmiş lolipopu bulabildiniz mi?

 

LGS (Liseye Geçiş Sınavı) Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2 Haziran 2018 Cumartesi günü uygulanan LGS (Liseye Geçiş Sınavı) sonuçları 22 Haziran 2018 yerine 24 Haziran seçimleri sonrası 26 Haziran 2018 tarihinde açıklanacak.

3 Haziran 2018 Pazar günü uygulanan Bursluluk Sınavı sonuçları ise 18 Temmuz 2018 tarihinde açıklanacak.



2 Haziran 2018 LGS Matematik Soruları ve Cevap Anahtarı

2 Haziran 2018 LGS Matematik Soruları ve Cevapları

A kitapçığı cevap anahtarı:

1)B 2)D 3)A 4)C 5)B 6)B 7)C 8)A 9)B 10)C 11)A 12)C 13)B 14)D 15)C 16)D 17)B 18)C 19)D 20)A








14 Mart Pi Günü ve Pi Sayısı



Dünyanın En Ünlü Sayısı Pi Sayısı

       Herkesin bildiği tanımıyla "Dairenin çevresinin çapına oranı" veya "Çapı 1 birim olan dairenin çevresi" olarak tanımlanabilecek bir irrasyonel matematik sabitidir Pİ SAYISI. Adını, Yunanca περίμετρον (çevre) sözcüğünün baş harfi olan Yunan alfabesinin 16. harfi π harfinden alır. Tüm irrasyonel sayıların hemen hemen hepsinde olduğu gibi diziliminde ne belli bir düzen var ne de rastlantısal bir sayı kendileri. Steven Strogatz'ın dediği gibi:
Pi sayısı tamamen rastlantısal olmakla mükemmel bir düzen arasında olmanın inanılmaz çekiciliğine sahiptir.
       13.3 trilyon basamağı hesaplanmış bu gizemli sayının içinde, doğum gününüzü/tarihinizi, T.C. Kimlik numaranızı ve hatta cep telefonu numaranızı bile bulmanız mümkün. Doğum gününüzün veya herhangi bir sayısı dizisinin pi sayısının hangi basamağında yer aldığını ise mypiday.com sitesinden öğrenebilirsiniz. Mesela ben pi sayısının 75,392 gibi değerli bir basamağını işgal ediyorum :)

Pi Sayısı Ne İşe Yarar?


       Pi sayısını 3,1415926535897932384626433832795028841971... olarak kısaca yazalım. Zira en uzun pi sayısı henüz yazılmamış pi sayısıdır. Ama bu sayıyı yazmayı geçtim ezberlemeyi kendine amaç edinen insanların sayısı da hayli çok ve bu sayı da pi sayısının basamakları arasında :) 2015 yılında pi sayısının 70.030 basamağını ezberleyeren Hindistanlı Sharma Suresh Kumar resmi rekoru elinde tutarken, Türkiye'den Lamia Sarıpınarlı 1050 basamağını ezberleyerek adını listenin 107. sırasına yazdırmıştır. Şuan 131. sırada yer almaktadır. Ama resmi olarak bu listede bulunmayan ve 2006 yılında pi sayısının 100.000 basamağını 16,5 saat içinde ezbere söyleyebilen Japonyalı Akira Haraguch yani "Bay Pi" den de bahsetmeden geçmemek gerek. Bay Pi, sayının basamaklarını söylemeye saat 09.00'da başladığında aradan 3 saat geçtikten sonra yaklaşık 16.000'inci basamakta bir sayıyı unuttuğu için baştan saymaya başlamış ve saat 01.28 civarında pi sayısının yüz bin basamağını ezbere söylemeyi başarmış. Haraguchi’ye ne hissediyorsunuz diye sorduklarında; “Hiç bir şey. Sadece içimdekileri boşalttım.” demiş. Pi sayısını ezberleme çabasını hayatın anlamını daha açık bir şekilde görebilmek için yaptığı bir meditasyon olarak tanımlayan Bay Pi'nin bir diğer açıklaması:
Evrendeki her şey biz de dahil atomlardan oluşuyoruz. Yani bir çekirdek etrafında dönen elektronlardan. Atomlarda gördüğümüz bu dönme hareketi dünyada, galasimizde, evrenin her yerinde var. O halde dönmek mutlak bir gerçekliktir ve ben pi sayısını düşündüğümde hayatımı bu hakikate uygun olarak yaşayabileceğime inanıyorum.
       Aslında en hassas uzay hesaplamalarında bile pi sayısının yukarda gördüğünüz ilk 40 basamağı yeterlidir. Ama biz bu konuda daha da kolaya kaçıyoruz. Sorularda / sınavlarda da "Hocam Pi'yi kaç alacağız?" sorularına verilen yanıt "pi'yi 3 alınız" değil "3,14 alınız hatta alabildiğiniz kadar alın" olmalı ki pi yerine aldığımız 3, herhangi bir üçün katı olan sayıyla sadeleşip yok olmasın ve öğrenciler bu gizemli sayının varlığından mahrum kalmasın. Merak edip araştırsın, sorgulasın. En basitinden herkes Pi sayısını en yaygın kullanımıyla anımsayıp Pi Günü'nün neden 14 Mart (Amerikan tarih formatında 3/14) tarihinde kutlandığını biliyor olsun.


Pi Sayısı Neden 14 Mart'ta Kutlanıyor?
       Pi sayısının en çok bilinen ve kullanılan yaklaşık değerinin 3,14 olduğu için her yıl 3. ayın 14. günü yani 14 Mart günü 01.59'da Dünya Pi Günü kutlamaları başlıyor.


       Bu asla bitmeyen sayı ve günü hakkında öğreneceklerimiz de hiç bitmeyecektir. İşte onlardan bazıları:
  • Pi Günü'nün kutlandığı her yerde "daire" şeklinde özellikle pie (turta), pasta, kek vb ikram edilir.
  • Dünyada "Pi World Ranking" diye pi sayısını ezberleyenlerden oluşan bir liste bulunuyor.
  • 14 Mart 1879 ünlü Fizikçi Albert Eintein'in doğum günüdür.
  • Einstein'dan sonra en parlak teorik fizikçi olan dünya üzerindeki en zeki insan Stephen Hawking'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. 14.03.2018

2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Aday Bilgilendirme Videoları


      ÖSYM, son başvuru tarihi 21 Mart 2018 olan YKS için
  • Başvuru yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar
  • YKS ücretlerinin nereye yatırılacağı
  • TYT-AYT-YDT'nin nasıl uygulanacağı
  • Sağlık sorunu bulunan/engelli adaylarla ilgili detaylı bilgiler
  • YKS'ye girerken adayın yanında bulundurması gereken belgelerin neler olduğu 
ile ilgili 22 adet videolu anlatım yayınladı. Bu videoların tümüne YouTube üzerinden ulaşmak için tıklayınız.

      ÖSYM'nin sitesi üzerinden her bir başlığa buradan ayrı ayrı ulaşabilirsiniz.

Gizli Sayılar / Hidden Figures (2016)


        1960'lı yılların ilk yarısında, dönemin Amerika’sında yürürlükte olan, ırk ayrımına yönelik yasalar sebebiyle beyaz iş arkadaşlarından farklı bir binada, hak ettiklerinin tam tersine çok aşağı pozisyonlarda çalışan üç siyah Amerikalı kadın matematikçinin gerçek hayat hikayesi anlatılıyor. Bu üç siyahi kökenli kadın; Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan ve Mary Jackson 1969'da Apollo 11'in aya yolculuğu da dahil NASA'da büyük işlere imza atmaktalardır. Amerika’nın Rusya’yla amansız bir rekabet içine girdiği o dönemde, şu anda bilgisayarların yaptığı matematik hesaplamalarını yaparlarken kendi kariyer yolculuklarında da rutin olarak ayrımcılığa maruz kalıyorlar.

        Uzay ve bilimlerinin derinliklerindeki sorunları müthiş zekalarıyla çözmeye çalışan bu kadınlar gelmiş geçmiş en önemli NASA operasyonlarından birinde de büyük rol oynayacaklardır. Dünya yörüngesine çıkan ilk Amerikalı astronot John Glenn'in bütün dünyayı heyecana boğan operasyondaki her adımı bu 3 zeki bilim kadınının yardımıyla olacaktır.

       Başrolde Taraji P. Henson, Octavia Spencer ve Janelle Monáe söylemek istediklerini yumuşak bir tonda ve muhteşem oyunculuk performanslarıyla farklı bir biçimde dile getiriyorlar.

       Uzun zamandır izlediğim en anlamlı film dedirtebilecek hikaye, Margot Lee Shetterly'nin kurgusal olmayan aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. 89. Akademi Ödülleri'nde 3 adaylık elde eden film, 74. Altın Küre Ödülleri'nde de 2 adaylık eden bu film tüm öğrencilere mutlaka izletilmeli.

Dip Not: 18 yaşında üniversiteden mezun olan matematik dehası, NASA'nın ilk kadın bilgisayarlarından 26 Ağustos 1918 doğumlu Katherine Johnson şu an 99 yaşında ve hayatta.

Üniversite Giriş Sınavı YKS Başvuruları Başladı : 1-21 Mart 2018


       En az 2 milyon adayın yarışacağı üniversite giriş sınavı YKS için başvurular başladı. ÖSYM'nin 28 Şubat 2018 tarihli duyurusunu ve YKS sınav kılavuzunu aşağıda görüntüleyebilirsiniz.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı

DUYURU(28 Şubat 2018)
2018- YKS Başvuruları Alınacak
2018-YKS başvuruları, 1-21 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Sınava ilişkin ayrıntılı bilgi 2018-YKS Kılavuzunda yer almakta olup adaylar kılavuza aşağıdaki bağlantıdan erişebilecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


  ÖSYM BAŞKANLIĞI

YKS'ye Kaç Gün Kaldı? Öğrenmek için sınav sayacına tıklayınız.

Karikatür : Üç Vakte Kadar


Etkinlik Önerisi: İki Kare Farkı (Alan ile Gösterim)

  • Bir kenarı belli bir a uzunluğunda olan kare kesiyoruz. Daha sonra karenin herhangi bir köşesine a uzunluğundan küçük bir b uzunluğunda başka bir kare çizip kesiyoruz. 
  • Kestiğimiz küçük karenin büyük kare içinde oluşturduğu köşe ile büyük karenin en uzak köşesini çizip kesiyoruz.
  • Elimizde 3 farklı geometrik şekilde olmalı: Biri bir kenarı b uzunluğunda küçük kare, iki tanesi de eş dik yamuklar.
  • Şimdi işlemimizi açıklayabiliriz: Kenarı a olan bir kareden kenarı b olan bir kare çıkarılırsa bu matematiksel olarak a² - b² şeklinde gösterilir.
  • Kenarı b olan kareyi çıkardıktan sonra kalan iki eş dik yamuktan birinin diğer yüzünü çeviri iki yamuğun hipotesünü birbirine denk getirecek şekilde bir dikdörtgen oluşturalım.


  • Dikdörtgenin kenarlarını a ve b cinsinden yazalım: Kısa kenarını a - b , uzun kenarı ise a + b dir. Bu dikdörtgenin alanı en başta aradığımız iki karenin alanları farkına eşittir. Yani;
a² - b² = ( a - b ) . ( a + b )

Cebirsel İfadeler / Çarpanlara Ayırma Materyali: Cebir Karoları Yapımı


CEBİR KAROLARI NEDİR?

          Cebir karoları; işleyişinde hem cebir hem geometri yer alan, cebirsel ifadeleri ve işlemleri modellemek için kullanılan matematik materyalidir. Öğrencilerin, "Tam kare ifadeler", "iki kare farkı" gibi cebirsel ifadeleri ezberlemek yerine alan hesabıyla somutlaştırarak öğrenmelerine yardımcı olur.

Cebir karoları 3 farklı şekil içerir:
  1. Kenar uzunluğu x (alanı x^2) olan kare
  2. Kenar uzunluğu x ve 1 (alanı x) olan dikdörtgen
  3. Kenar uzunluğu 1 (alanı 1) olan kare

CEBİR KAROLARI TAKIMI YAPIMI

          Piyasada 100-200 lira arasında değişen fiyatlarla satılan cebir karoları takımınızı öğrencilerinizle birlikte kolaylıkla yapabilirsiniz. Gerekli malzemeler:
  • İster renkli ister standart renk mukavva
  • Cetvel
  • Falçata
  • CD kalemi
          Yukarda belirttiğim 3 farklı şekilden önce kenarları x birim olan büyük kareleri yaparak işe başlayalım. Çünkü artan kısımlardan küçük parçaları elde edebilirsiniz. x burda belli olmayan bir uzunluk olarak kullanılacak fakat bir standart oluşturması için x'i bir tam sayı seçerek x-x lik kareler oluşturalım. Ben x=10 seçtim. Sonrasında x-1 lik dikdörtgenleri ve 1-1 lik küçük kareleri cetvel yardımıyla çizelim ve falçatayla keselim. Son işlem ise bütün çıkan bu parçaların ön yüzüne alanlarını ve arka yüzüne ise bu alanların negatif hallerini yazmak.


CEBİR KAROLARIYLA ÇARPANLARA AYIRMA ÖRNEKLERİ

Tam Kare İfadeler
 
(x+1).(x+1)=x²+2x+1

(x+2).(x+2)=x²+4x+4
 
(2x-1).(2x-1)=4x²-4x+1

İki Kare Farkı
(x-1).(x+1)=x²-1

(x-2).(x+2)=x²-4
 
Diğer
 
(x+3).(2x+1)=2x²+7x+3

Ayrıca İKİ KARE FARKINI alanı farklı iki karenin alanları üzerinden bu şekilde de gösterip somuşlaştırabilir, ezberlemenin önüne geçmiş olursunuz.

TEOG Yerine Gelen Sistem: Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi (EBSMYS) ve Liseye Giriş Sınavı (LGS)


Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi (EBSMYS) Nedir?

2017-2018 eğitim öğretim yılının başında 15 Eylül'de 8. sınıf öğrencilerinin liseye geçiş için girdiği TEOG sınavı kaldırıldı. Yerine öğrencilerin sınav stresini ortadan kaldırmak amacıyla? yeni bir sistem getirildi: Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi. Bu sistemde 8. sınıflarda öğrenim gören 1 milyon 190 bin (1.190.000) öğrenciden 1 milyon 80 bini (1.080.000) sınavsız adresine en yakın liseye yerleştirilecek, 110 bin (110.000) öğrenci de sınav ile yerleştirilecek. Yani artık TEOG sisteminde olduğu gibi sınava girmek zorunlu değil isteğe bağlı. Burada öğrencilerin önüne tercih etmek istedikleri okul türlerine göre 2 seçenek çıkıyor: Mahalli yerleşme ve sınavla yerleşme.

Mahalli Yerleşme
  • 1 milyon 80 bin öğrenci sınava girmeden adresine en yakın 3 farklı lise türü (Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Meslek Lisesi) içeren 9 lise arasından 5 okulu tercih edecek.
  • Mahalli yerleştirmede kayıt önceliği kriterleri; 
  1. Tercih sırası 
  2. Öğrencinin evine yakınlık
  3. Öğrencinin eğitim gördüğü ortaokula yakınlık
  • Öğrenciler, yerleştikleri liseden ikamet ettiği eğitim bölgesinde bulunan liselere 10. sınıfın sonuna kadar nakil yaptırabilecek.
  • Daha önce TEOG puanıyla liseye girmiş bir öğrenci adresine en yakın okula nakil yaptıramayacak
  • Mahalli yerleşme ile ilgili detaylı bilgi için 3 Çemberli Sistem Nedir?
Sınavla Yerleşme
  • Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, bazı Anadolu Lisesileri, Proje Temelli Liseleri ve Özel Okulları hedefleyen öğrenciler sınava girecek.
  • Sınav iseteğe bağlı ve tüm öğrencilerin katılımına açık fakat 8. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin %10'u sınavla yerleştirilecek. Yaklaşık olarak 110 bin öğrenci.
  • Sınavla girilebilecek bu 600 lise Nisan-Mayıs ayında açıklanacak.
  • Sınav 2018'de 8. sınıf müfredatını içerecek.
  • Özel Okullar bakanlığın yaptığı sınavı dikkate alabilecek ya da kendi sınavını yapabilecek
  • Öğrenciler sınava kendi okullarında değil yakınlarındaki bir okulda girecekler. Köylerde ve özel okullarda sınav yapılmayacak.
  • Öğrenciler hedeflediği okullar arasından 5 tercih yapacak.
  • Eğer öğrenci bu okullardan herhangi birine giremezse mahalli yerleştirme için de ayrıca 5 tercih hakkı dolayısıyla toplamda 10 tercih hakkı olacak. Yani sınav puanı ile tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler adreslerine bağlı olarak yerleştirilecek.
  • Sınava giren ve girmeyen tüm öğrencilerin yerleştirme sonuçları aynı anda açıklanacak.
  • Sınavla öğrenci alan okullarda boş kalan kontenjanlar doğrultusunda sınav puanına göre nakil yapılabilecek.
LGS Nedir?

TEOG yerine 2018'de ilk kez uygulanacak Sözel ve Sayısal iki bölümden/oturumdan oluşan sınavın adıdır ve açılımı Liseye Giriş Sınavı'dır. TEOG'dan farklı olarak sadece Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Lisesi, Proje Temelli Liseleri ve Özel Liseleri hedefleyen öğrenciler bu sınava girecekler.

LGS'de Kaç Soru Sorulacak? Sınav Süresi Ne Kadar?

Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden 20'şer soru, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (İngilizce) derslerinden ise 10'ar soru olmak üzere toplam çoktan seçmeli 90 soru sorulacak.

"Sözel Bölüm" ve "Sayısal Bölüm" olarak iki ayrı kitapçık ve iki ayrı optik cevap formu hazırlanacak. Sözel Bölüm (50 soru) için 75 dakika, kısa bir ara ve ardından Sayısal Bölüm (40 soru) için 60 dakika olmak üzere toplam 135 dakika süre verilecek. Bu da soru başına 1,5 dakika düşecek demektir.


LGS Örnek Soruları Yayımlandı

Sınavla öğrenci alan Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, bazı Anadolu Liselerine, Özel Liselere ve Proje Temelli Liselere yerleştirme sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı.

Örnek SAYISAL sorulara ulaşmak için tıklayınız.

Örnek SÖZEL sorulara ulaşmak için tıklayınız.

2018 LGS Ne Zaman? Hangi Tarihte? Saat Kaçta Yapılacak?

2 Haziran 2018 Cumartesi günü saat 10:00'da yapılacak.

LGS'ye kaç gün kaç saat kaldığını öğrenmek için Sınav Sayacı

Girmek isteyenler için 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11. sınıflar için gerçekleştirilecek İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı da (İOKBS) 3 Haziran 2018 Pazar günü saat 10:00'da yapılacak.

LGS Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?

Başvuru tarihleri hakkında henüz açıklama yapılmadı.
LGS başvuru tarihleri açıklandığında yazıya ekleme yapılacaktır.
Yeni içeriklerden haberdar olmak için ABONE OLUN.

LGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Haziran ayı içerisinde

Tercihler Ne Zaman Yapılacak?

Sınava giren ve girmeyen tüm öğrenciler tercihlerini Haziran ayı içerisinde e-okul sistemi üzerinden gerçekleştirecek. Haziran ayından önce eğitim bölgeleri, e-okul üzerinden veli ve öğrencilerin bilgilerine sunulacak.

Yerleştirme ve Kayıt İşlemleri Ne Zaman Yapılacak?

Tüm yerleştirme işlemlerinin Temmuz ayında açıklanacağı biliniyor. Tercihlerin alınmasının ardından Temmuz ayı sonunda kayıt bilgileri ilan edilecek.

Belirsizlikler
  • Eğitim bölgeleri ne zaman açıklanacak?
  • 3 yanlış 1 doğruyu götürecek mi? (Her sorunun değeri aynı olursa götürecek deniyor)
  • Her sorunun değeri aynı mı olacak?
  • Kılavuz ne zaman çıkacak? (1 ay içinde deniyor)
  • Okul başarı puanı yerleştirmeye etki edecek mi?
  • Puanlama kaç puan üzerinden olacak? (Çok da önemli değil netler ve sıralamanız önemli)
Yeni açıklamalar geldiğinde düzenlemeler yapılacaktır. Güncellemelerden haberdar olmak için ABONE OLUN veya TWITTER'dan takip edin.

Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) ile İlgili Tüm Detaylar


YKS Nedir?

YGS-LYS'nin yerine 2018 yılında ilk kez uygulanacak 3 oturumdan oluşan sınavdır ve açılımı Yükseköğretim Kurumlar Sınavı'dır. Önceki yıllarda uygulanan YGS ve LYS'de toplam 6 oturum bulunmaktaydı. YKS'deki oturumlar arasında YGS ve LYS arasında olduğu gibi 3 ay süre olmayacak, tüm oturumlar bir hafta sonunda yapılacak. 
YKS'deki 3 oturum şöyle:
  • 1. Oturum: Temel Yeterlilik Testi (TYT) [YGS yerine gelen sınav]
  • 2. Oturum: Alan Yeterliliik Testi (AYT) [LYS yerine gelen sınav]
  • 3. Oturum: Yabancı Dil Testi [LYS-5 yerine gelen sınav]
Sınavda Kaç Soru Olacak? Sınav Süresi Ne Kadar?

TYT'de 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Sosyal Bilgiler ve 20 Fen Bilimleri sorusu olmak üzere toplam 120 soru sorulacak. 135 dakika süre verilecek.

Sosyal Bilimler testinde 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe, 5 Din Kültürü sorusu yer alacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alanlar için ekstra 5 Felsefe sorusu olacak.

Fen Bilimleri testinde 7 Fizik, 7 Kimya ve 6 Biyoloji sorusu yer alacak.

YGS'de her testte 40 soru olmak üzere toplam 160 soru soruluyordu.

AYT'de 40 Matematik, 40 Fen Bilimleri, 40 Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ve 40 Sosyal Bilimler-2 sorusu olmak üzere toplam 160 soru sorulacak. 180 dakika süre verilecek.

Yabancı Dil Testi'nde İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça dillerinden öğrencinin seçeceği dile göre 80 soru sorulacak. 120 dakika süre verilecek.

LYS'de LYS-1(Matematik) 80 soru 135 dakika, LYS-2(Fen Bilimleri) 90 soru 135 dakika, LYS-3(Edebiyet-Coğrafya) 80 soru 120 dakika, LYS-4(Sosyal Bilimler) 90 soru 135 dakika ve LYS-5(Yabancı Dil) 80 soru 120 dakikaydı.
 

YKS/TYT Örnek Soruları Yayımlandı
 2018 YKS Ne Zaman? Hangi Tarihte? Saat Kaçta Başlıyor?
  • TYT 23 Haziran 2018 Cumartesi Saat 10:15
  • AYT 24 Haziran 2018 Pazar Saat 10:15
  • Yabancı Dil Sınavı 24 Haziran 2018 Pazar Saat 15:45
YKS/TYT'ye kaç gün kaç saat kaldığını öğrenmek için Sınav Sayacı

15 Dakika Kuralı Kalktı (Sözde)

Binlerce öğrencinin sınavı kaçırmasına neden olan sınav başlamadan 15 dakika önce sınavın yapıldığı binanın kapılarının kapatılması kuralı kalktı. (Sözde) Sınav saatleri, ÖSYM'nin yayınladığı kılavuzda sabah 10:15 öğleden sonra 15:45 olarak belirlenmiş ve sabah oturumu için 10:00'dan sonra, öğleden sonra oturum için 15:30'dan sonra sınav binalarına giriş yapılamayacak. 


YKS Başvuru Tarihleri Ne Zaman?

Başvurular 1-21 Mart 2018 tarihleri arasında, geç başvuru ise 4 Nisan 2018 Çarşamba günü ekstra ücret dahilinde gerçekleştirilebilecek. YKS başvurusu yapmak için tıklayınız.

YKS Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Her bir oturum için 50 TL
Yalnızca TYT'ye girecekler 50 TL
TYT ve AYT'ye girecekler 100 TL
3 oturuma da girecekler (TYT+AYT+Yabancı Dil Sınavı)  maksimum 150 TL ödeyecekler.

Geçen sene YGS 60 TL LYS tek oturum 40 TL idi. YGS+2 LYS Oturumu 140 TL idi. Tüm oturumlara girenler maksimum 220 TL ödüyordu.

YKS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Sonuçlar 31 Temmuz 2018 Salı günü açıklanacak.

Öğretmenler için Matematiksel Araştırma Deneyimi Programı

Tarih: 2-8 Temmuz 2018 (Köye geliş 1 Temmuz, Köyden çıkış 8 Temmuz 2018)

Amaç: Eğitimin her alanında ana hedef, öğrencinin bilişsel seviyesinin hatırlama, anlama, analiz etme, değerlendirme ve yaratma seviyelerinden sonuncuya yani yaratma seviyesine çıkarılmasıdır. Bazı uluslararası programlarda sırf bu amaçla değerlendirmenin bir parçası olan araştırma projeleri yer alsa da çoğunlukla hatırlama seviyesine gelinmesi yeterli, kullanma seviyesine ulaşılması başarılı sayılıyor. Bunun dışında çok az sayıda öğrenci ulusal araştırma projesi yarışmalarına katılma şansı yakalıyor. Bu projeler incelendiğindeyse büyük çoğunluğununun amaçla uyuşmadığı, öğrencilerin iyi yönlendirilemediği görülüyor.

Bu durumun temel nedenlerinden biri öğrencilerine araştırma projelerinde danışmanlık yapması beklenen öğretmenlerin kendi eğitimleri süresince araştırma yapmayı öğrenmemeleri, eğitim ve fen fakültelerinin programlarının buna imkan sağlayacak biçimde planlanmamasıdır.

Bu program öğretmenlere ve öğretmen adaylarına matematiksel araştırma deneyimi kazandırmayı amaçlamaktadır.

Hedef kitle: Program matematik öğretmeni olarak çalışan veya matematik öğretmeni olmayı planlayan herkesin başvurusuna açıktır.

Ücret:
Çadır konaklaması: 700 TL
Tek kişilik özel oda konaklaması: 1295 TL
Çift kişilik ya da 1+1 özel oda konaklaması (kişi başı): 1015 TL
Ücrete, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahildir.
Hedef kitleye uyan örenciler için burs imkanı vardır.

Kontenjan: 40 kişi


Programın içeriğiyle ve başvurularla ilgili sorularınız için: Özer Öztürk (ozer.ozturk@msgsu.edu.tr)

Köy'le ilgili sorularınız için: Çiğdem Şahin (cigdemsahin@nesinvakfi.org)

Başvuru:
Öğretmen başvuru formu için tıklayın.
Öğrenci başvuru formu için tıklayın.

Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Eğer üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Kayıt: Başvuru sonucunuz başvurduğunuz tarihten itibaren 15 gün içerisinde e-posta yoluyla iletilecektir.Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Dersler:
Özgür Martin - Analiz: Matematik, fen ve mühendislik uygulamaları.
Hakan Güntürkün - Oyun teorisi: Matematik, beşeri bilimler ve iktisat uygulamaları.
Salih Durhan - Matematiksel veri analizi ve istatistiksel yöntemler.
Özer Öztürk - Matematiksel nesneler, yapılar, örüntüler ve kanıtlar.


Atölyeler:
Araştırma projelerinden beklentiler. Projeye hazırlık süreci. Öğrenci ve danışmanın rolleri.
Araştırma projesi türleri. Ulusal ve uluslararası matematik araştırma projelerinden iyi ve kötü örnekler.
Konu seçimi. Hipotez oluşturma ve test etme.
Matematiksel programlama ve araştırma projelerinde kullanımı.
Araştırma projesi nasıl yazılmalı?

İşleyiş:
Programa katılan öğretmenlerin bu bir haftalık program süresince eğitmenlerin yardımıyla birer araştırma projesi önerisi geliştirmeleri beklenecektir. Önerileri beğenilen öğretmenlere projelerinde yol gösterecek birer akademisyen danışman belirlenerek, öğretmenlerin danışmanlarıyla iletişim halinde birkaç ay projeleri üzerinde çalışamaları ve projelerini tamamlamaları istenecektir. Danışmanları tarafından başarılı bulunan projeler tarihi daha sonra duyurulacak bir toplantıda sunulacaktır.

Karikatür: Hareket Problemi


Karikatür: Satranç


Pisagor'un Adalet Kupası


          M.Ö. 570-495 yılları arasında yaşamış İyonyalı matematikçi ve filozof Pisagor'un bilime yaptığı katkılardan çoğunu biliyorsunuzdur.
  • Matematik ve astronomiye katkıları olmuştur.
  • Ürettiği bağıntıya Pisagor bağıntısı adını vermiştir.
  • Pisagor, teoremi ile irrasyonel sayıları buldu.
  • Müziğin matematiksel oranlara indirgenebileceğini ortaya koymuş ve diatonik skalayı keşfetmiştir.
  • Günümüzde bazı bilim adamlarının çok sıcak baktığı “kürelerin müziği” adıyla bilinen “kürelerin armonisi” önermesini ortaya atmıştır.
  • Müzikle tedavi çalışmalarıyla tıbba katkıda bulunmuştur.
  • Bir iddiaya göre, Dünya’nın yuvarlak olduğunu ve ikili bir hareket içinde olduğunu biliyordu ve bunları yalnızca inisiyelerine açıklamıştı ki, bu açıklamaları, ezoterik doktrin yoluyla kuşaktan kuşağa aktarılarak bu bilgilerin kabulünde rol oynamıştır.
  • (3,4,5) ve (5,12,13) özel üçgenlerini bulmuştur.
  • Çarpım tablosunu ilk olarak o kullandı.
  • İçine konulan içeceği adeletli dağıtılmasını sağlayan bir tür kupayı okulunda kullandı.

          Ünlü düşünür bu kupayı 2 bin 500 yıl önce bulmuştur. Ters çan biçimdeki kupanın tabanı deliktir ve içerisinde mürekkep hokkasına benzeyen bir yapı bulunur. Tabanındaki deliğe rağmen belirli bir sınıra kadar içindeki sıvı bu delikten sızmaz. Ne zaman ki içindeki sıvı kupanın sınır çizgisini aşarsa o zaman kupanın içindeki sıvının tamamı akıp gider. Pisagor'un Adalet Kupası'nın çalışma prensibi sifon mekanizmasına dayanır ve çalışma ilkesi akışkanlar prensibi ile açıklanır.

          Pisagorculuk akımının kurucusu olan Pisagor'un bu kupayı müritleri için yaptığı biliniyor. Samos Pisagorlarına ödünç verilen bu kupa, her müridin eşit miktarlarda şarap içmesini garanti eder. Müritler kupayı sınır seviyeye kadar doldurursa, içkisinin tadını huzur içinde çıkarabilir. Ancak oburluk sergiliyorsa, kupa içindeki içeceği dipten dışarı sızdırmaya başlar. Açgözlü insanları bu şekilde dizginleyen Pythagorean/Pythagoras Cup olarak bilinen kupaya Greedy Cup (Açgözlü Kupası) da denir.

          Pisagor'un bu adalet kupasıyla verdiği çok önemli ve anlamlı mesaj ise:
İnsan bazen yaşamın sunduklarıyla yetinmeyi bilmeli. Zira daha fazlasını arzularken elindekiler de kayıp gidebilir.
          Pisagor Kupası üzerinde su ve civa ile yapılan deneyi ve kupanın nasıl çalıştığını / çalışmadığını görebilirsiniz.

Mangala Nedir? Nasıl Oynanır?


          Mangala, 17. yüzyılda dünyanın Türklerden öğrendiği, geçmişte Türklerin Köçürme adıyla oynadığı, dünyadaki yaygın adıyla Mankala/Mancala, 4 bin yıllık Türk zeka ve strateji oyunudur. Mangala kelimesi, Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lügat’it Türk'de sözünü ettiği Köçürme (göçürme/göç ettirme) kelimesinin Arapçasıdır. Metin And bu sözcüğün taşların sıralanışı düşünülerek Türkçede en küçük askeri birlik için kullanılan manga sözcüğünden veya taşların konulduğu çukurlar düşünülerek mangal sözcüğünden türetilmiş olabileceği yorumunda bulunmaktadır.

          16. yüzyıldan başlayarak Türk minyatürlerinde mangalaya ait tasvirler yer almıştır. Ülkemizi ziyaret eden yabancı seyyahlar Türklerin bu oyunu uzun süreler sıkılmadan sakinlik içinde oynadıklarını söylemişlerdir.

          Mangala'nın ortaya çıkışı ise ilginç bir hikayeyle tesadüfi olarak gerçekleşir. Serdar Asaf ve Serkan Aziz Ceyhan adlı iki kardeş 2007'de Türk Kahvesi ve kahve kültürü üzerine çalışmalar yapmaya başlar. Bir makalede geçen "Dünyanın ilk kafe'si Şems ve Hakem tarafından İstanbul'da açılmıştır" sözü üzerine ilk kafeyi ilk yerinde açabilmek için harekete geçerler. Ancak 16. yüzyıl Osmanlı minyatürleri üzerindeki bir detay onları bambaşka bir serüvene sürükler. Tüm dünyada kahve kültürünü anlatan sadece iki görsel kaynaktan biri olan, 1582 yılında Sultan Ahmet Meydanı'nda Şehzade Mehmed'in sünnet düğününü resmeden minyatürde bu oyunun oynandığını keşfederler. Mangala oyununun ilk delil fotoğrafı olan minyatür, şu an Topkapı Sarayı deposundadır.

          Bu geleneksel oyunla ekran kullanım süresinizi artırabilir veya daha kaliteli hale getirebilir, her yaştan insanla sosyalleşebilir, turnuvalarına katılabilirsiniz. Oyun, görme engellilere, ceza evlerinde ve huzur evlerinde kalan kişilere de ulaşmaya başladı ve Etnospor tarafından desteklenen etkinlikte 250 bin kişi kişinin oynadığı bu oyunu iki buçuk dakikada öğrenebilirsiniz ve buradan online oynayıp kendinizi geliştirebilirsiniz. Hatta yumurta kutusu ve fasulye taneleriyle kendi mangalanızı yapabilirsiniz :)


MANGALA NASIL OYNANIR?
  • Türk zeka ve strateji oyunu mangala 2 kişi ile oynanır. 
  • Oyun tahtasının üzerinde 12 tane küçük kuyu ve 2 tane de büyük kuyu (hazine) bulunur. 
  • 48 adet taş vardır ve taşların renkleri önemli değildir.
  • Her oyuncunun önünde bulunan 6 küçük kuyu, o oyuncunun bölgesidir. Karşısında bulunan 6 küçük kuyu rakibinin bölgesidir.
  • Her oyuncu, sağ tarafındaki hazinede taşlarını toplar. Sol tarafındaki hazine rakibinindir.
  • Oyunun amacı; hazinede en çok taşı biriktirmeyi başarmaktır.
  • İki oyuncu da 24 taşı her bir kuyuya 4’er adet olmak üzere 6 küçük kuyuya dağıtıp oyuna kura ile başlarlar.

1. TEMEL KURAL: İlk hamleler ve herhangi bir kuyuda 1 taş varsa
  • Başlama hakkı kazanan oyuncu kendi kuyularından birinden 4 taşın tamamını alır.
  • Taşları aldığı kuyuya 1 taş bırakıp saat yönünün tersine yani sağa doğru her bir kuyuya birer  taş bırakarak elindeki taşlar bitene kadar dağıtır.
  • Elindeki son taş hazinesine denk gelirse, oyuncu tekrar oynama hakkı kazanır. Denk gelmez yani kendi bölgesindeki 6 küçük kuyuya veya rakibin bölgesine geçerse sıra rakibe geçmiş olur.
  • Oyuncunun herhangi bir kuyusunda 1 taş varsa, sırası geldiğinde bu taşı sağındaki kuyuya taşıyabilir.
2. TEMEL KURAL: Kendi bölgendeki boş bir kuyuya elindeki son taş denk gelirse

  • Oyuncu taşları dağıtırken elinde kalan son taş, yine kendi bölgesinde yer alan boş bir kuyuya denk gelirse ve eğer boş kuyusunun karşısındaki kuyuda rakibine ait taş varsa, hem rakibinin kuyusundaki taşları hem de kendi boş kuyusuna bıraktığı taşı alıp hazinesine koyar ve hamle sırası rakibine geçer.
3. TEMEL KURAL: Rakip bölgesindeki kuyulara taş bırakma (Çift Kuralı)
  • Hamle sırası gelen oyuncu kendi kuyusundan aldığı taşları dağıtırıken hazinesine de bıraktıktan sonra elinde taş kaldıysa, rakibinin bölgesindeki kuyulara da taş bırakmaya devam eder. Oyuncunun elindeki son taş, rakibinin bölgesinde denk geldiği kuyudaki taşların sayısını çift sayı yaparsa (1 ise 2, 3 ise 4, 5 ise 6, 7 ise 8 gibi) oyuncu bu kuyuda yer alan tüm taşların sahibi olur ve onları kendi hazinesine koyar ve hamle sırası rakibine geçer.
4. TEMEL KURAL: Kendi bölgendeki kuyuları önce bitirmeye bak

  • Herhangi bir oyuncunun bölgesinde (kaybedenin de kazanın da bölgesi olabilir) yer alan taşlar bittiğinde oyun biter. Kendi bölgesindeki taşları ilk bitiren oyuncu, rakibinin bölgesinde bulunan tüm taşları da kazanır. Bu kural nedeniyle, son ana kadar oyunu kimin kazanacağı belli değildir ve oyunun dinamiği son ana kadar hiç düşmez. Kimin hazinesinde 24 ten fazla taş var o kazanmış olur ve 1 puan alır. 24 er tane ise beraberlik sayılır ve her iki oyuncu da 0.5 puan alır.
  • Mangala Oyunu 5 set olarak oynanır.